КОНЗУЛ ЈУРУКОВ И ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НОВАКОВИЋ, ПОЛОЖИЛИ ЦВЕЋЕ НА СПОМЕН КОСТУРНИЦУ
5.05.2011

На позив Генералног конзулата Републике Бугарске у Нишу, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и конзул Николај Јуруков, у присуству представника организација и удружења Бугарске националне мањине у Нишу, положили су цвеће на Спомен костурницу бугарских оружаних снага која се налази на територији општине Палилула у насељу Ледена стена.

Спомен костурница је подигнута 1948. године и у њој је сахрањено око  2500 хиљаде припадника бугарских оружаних снага (Друга бугарска армија) палих у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ.

Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005. године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја. У току је активност подршке пројекту у надлежним министарствима Владе Бугарске и Владе Србије, као и подршка донатора. Реконструкцијом новог булевара “Димитраја Туцовића” у општини Палилула и ово спомен обележје добиће одговарајућу намену.

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић нагласио је да је жеља руководства општине Палилула да Спомен костурница, након уређена постане спомен парк у којем ће делегације државника и привредника Србије и Бугарске засадити дрво пријатељства. Хоћемо да убрзамо остваривање нових облика сарадње са Бугарском у процесу европских интеграција и регионалне сарадње. Општина Палилула остварује успешну сарадњу са братском општином Своге али и са општином Ћустендил у реализацији пројекта о социјално угроженим лицима, из програма Exchange 3, који финансира Европска унија.

Господин Николај Јуруков, конзул Републике Бугарске у Нишу захвалио је на протеклој сарадњи коју Генерални Конзулат остварује са општином Палилула и изразио жељу да се сарадња настави остваривањем нових пројеката који јачају суседску сарадњу два народа.